Bakos Árpád és az Ethnokor

BAKOS ÁRPÁD ÉS AZ ETHNOKOR

Bakos Árpád mind a vajdasági, mind a magyar zenei élet kiemelkedő egyénisége, kobozzal kísért szuggesztív erejű, csodálatosan tiszta énekhangja elvarázsolja a közönséget.
„Útkeresés. Számomra a zenével való foglakozás állandó útkeresést és kihívást jelent. Olyan utak keresését, amelyek magukban hordják a megújulás lehetőségét. Mindeközben énekesként és zenészként is arra törekszem, hogy a dalokat - melyek az előadásomban megjelennek - csakis felhasználjam, semmiképpen sem kihasználjam. Zeneszerzőként is erre törekszem, amikor hangulatokat, dallamokat idézek fel egyes munkáimban, melyeket a magyar, balkáni esetleg közel-keleti népek zenéjéből merítek. Mint előadó, hosszas keresés után találom meg azokat a dalokat, melyeket azután a műsoromra tűzök, s amelyekről az idő múlásával elmondhatom, hogy a sajátomnak tekintem őket. Zeneszerzői munkáim többnyire színházi kötődésűek, a hagyományos előadásoktól az alternatív színházi formákig. A táncjátéktól (Idők tánca, Szabadkai Népszínház), a drámáig (Végel L.:Judit, Újvidéki Színház).
Az Ethnokor együttes meghatározó és irányadó zenei formáció volt a kilencvenes években úgy a szerbiai, mint a szűkebb régió zenei életének palettáján. A kimagasló tehetségeket összefogó formáció később néhány éves kihagyásra kényszerült. A többéves hallgatás után újra együtt játszanak. Mindeközben zenéjükben úgy elevenedik meg egy közös zenei nyelv és forma, hogy közben mindannyian megtartják saját zenei és szellemi hagyományaikat. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező, de a mában élő. Az együttes tagjai aktív színházi emberek, jazz zenészek - a közép európai és keleti népzene követői.