Fugato Orchestra

FUGATO ORCHESTRA

A komolyzene igényessége, a világzene frissessége, a jazz szabadsága és a rock ereje. A Fugato Orchestra a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb  formációja. Zenéjük képies és elgondolkodtató, lendületes és humoros, színes és virtuóz.
A Fugato hangzásvilágát a szimfonikus hangszerek dobbal, basszusgitárral és elektronikával történő társítása teszi egyedivé. Tagjai főképp egykori budapesti zeneakadémisták, ill. képzett jazz-muzsikusok. A 14 tagú zenekar vezetője és zeneszerzője: Alpár Balázs (billentyűk).
A fugato elnevezés nem csak a régizenéhez való vonzódásukat fejezi ki, de a darabok gondos megszerkesztettségére, kidolgozottságára is utal, s ez a könnyűzenei számokra egyaránt érvényes. A komolyzenéből átörökített “fuga” ill. “fugato” szerkesztésmód a Fugato zenekar rockhoz közel álló számaiban is gyakran megjelenik.
Az együttes rendszeresen lép fel Budapesten és vidéken. A Tavaszi Fesztiválon három egymást követő évben elnyerték a Budapest Fringe Fesztivál közönségdíját. „Neander-variációk” c. első lemezük komoly nemzetközi sikereket aratott. 2007-ben a Fugato az International Live Award nemzetközi tehetségkutató verseny bécsi döntőjén – 5000 ember előtt fellépve megnyerte a legjobb magyar zenekarnak járó Hungarian Live Award díjat.
A Művészetek Palotája zenei pályázatának győzteseként Alpár Balázs készítette el a Fugato közreműködésével a Palota új hang-arculatát (szignál, koncertbehívók, reklámzenék), valamint számos további színházi- és filmzenét. 2010-ben jelent meg Noé címmel a Fugato második stúdióalbuma Nikola Parov és Harcsa Veronika közreműködésével.
http://www.fugato.org