Központi Református Kórus

KÖZPONTI REFORMÁTUS KÓRUS

A Debreceni Kollégiumi Kántus vezetője, Berkesi Sándor tanár úr javaslatára, a Református Zsinat elnökségével történt egyeztetések alapján, és annak támogatásával 2016. február hónapban megalakult a Központi Református Kórus. E kezdeményezés célja az volt, hogy létrejöjjön egy magas színvonalú együttes, amely a Református Egyházat méltó módon képviseli hitéleti és kulturális eseményeken, különös tekintettel a 2017-ben esedékes reformáció 500 éves jubileumára, ugyanakkor törekedve a folytonosságra.

A Központi Református Kórus – KRK, ahogy a kórus röviden használja a nevét – karmestere Erdélyi Dániel, aki 2013-ban végzett a Zeneakadémia karmester szakán. Református kántorként több mint egy évtizedig szolgált a pécs-kertvárosi gyülekezetben. A Magyar Állami Operaházban a karigazgató asszisztenseként dolgozik.

A kórus karnagya Berkesi Boglárka zenetanár, a Budapest Pozsonyi úti református gyülekezet Hálaadás kórusának vezetője. Zenei tanulmányait Debrecenben, a "Kálvinista Rómában" kezdte, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott.

Állandó orgonistájuk Szotyori Nagy Gábor, aki orgonaművészi diplomáját 2011-ben szerezte a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Több nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt.

A Központi Református Kórus 2016. május 29-én, a Református Zenei Fesztivál záró napján lépett először a nagyközönség elé a Kálvin téri református templomban. Ezt követte július 2-án a Református énekek tizenötödik alkalommal megtartott koncertje a MÜPA-ban, ahol a kórus kiemelt szerepet töltött be a 350 fős Kárpát-medencei Egyesített Kórusban.

A kórus jelenleg körülbelül harminc főt számol, szeretettel várnak további tagokat is. Az énekkar nagy örömére szolgálna, ha ez a szám legalább megkétszereződhetne. Ennek érdekében szeretnék felhívni elsősorban az elhivatott férfitestvérek figyelmét is a csatlakozásra, mert a férfikar bővülése fontos lenne a megfelelő szólamarányok kialakulásához.